hur svårt är svenska språkat egentligen ??

I kväll när jag var ut med sopporna så träffade jag på en thailändsk tjej som var ute och promenerade med sin ( vad jag tror var hennes lillasyster ) jag har sett den här flickan några gånger förrut och vi har hälsat lite på varandra. Men ikväll kom hon fram och vi började prata ( eller rättare sagt försökte prata ) det visades nämligen väldigt snabbt att hon inte kunde svenska språket allt för bra. Men hon lyckades att presentera sej och hennes lilla syster, sen visade det sej att hon hade bott i Sverige sen hon var 7 månader. Vilket jag tyckte var oerhört förvirrande eftersom hon knappt kunde ett ord svenska och det hon fick ur sej på svenska var helt fel, så jag försökte prata lite engelska med henne men det gick inte heller allt för bra trots att hon förklarade att hon läste engelska i skolan ( men även svenska ) men min fråga är;  hur är det möljigt att inte kunna ett ord svenska när man har bott så där länge som den här flickan har gjort ??! Jag blev både förkrossad och lite ledsen faktist för hennes skull eftersom hennes föräldrar bara pratar deras modersmål, vilket gör att hon måste ha det jätte svårt i både skolan och bland hennes kompisar.

Visst det här är Hjällbo och majoriteten av folket här pratar väldigt dålig svenska om dom ens pratar det alls men hon hade ändå bott här sen hon var liten bebbis ! Jag förstår verkligen inte grejjen !!! Hon berättade även att hon mest tittade på tve när hon kom hem från skolan och jag gissar att det inte är svensk tve hon tittar på utan mest thailänska kanaler. Men hur är detta möjligt att man inte kan prata bättre när man har bott så här länge i ett land !?!?! Detta är ju fruktansvärt skrämmande i mina ögonen !

Hon själv tyckte jag pratade otroligt bra svenska och kunde inte förstå att jag inte kunde någe indiska trots att jag var från Indien, så jag fick förklara för henne att jag var adopterad och hade bott i en svensk familj hela mitt liv. Men hon tyckte ändå att det var jätte konstigt... Jag tyckte otroligt synd om den här flickan och jag kände direkt att jag hemskt gärna skulle vilja hjälpa henne men samtidigt känns det lite udda kanske att fråga henne om man kan få hjälpa henne. Jag vet inte ??

Det är sånt här jag brinner för, att hjälpa dom som har det svårt, dom som inte har fått samma chans som en själv i livet, dom som kämpar med olika saker och dom som inte kan göra sin röst hörd lika mycket som vi andra som har fått vårt svenska språk gratis !

Detta känns otroligt orättvist men samtidigt inte ... Detta är ett svårt ämne men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är ett oerhört viktigt ämne .

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0